środa, 15 sierpnia 2012

Kurczak z paprykami


Pollo chilindron




Ten aromatyczny kurczak jest specjalnością Aragonii (danie to podobno powstało w Saragossie).

Niepowtarzalny smak zawdzięcza orientalnym przyprawom, przywiezionym do Hiszpanii przez Maurów: goździkom i cynamonowi.



Składniki dla 4 bardzo głodnych osób:

1 kurczak podzielony na kawałki

8 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżki hiszpańskiej szynki serrano pokrojonej w kostkę (lub innej szynki dojrzewającej)

1 duża cebula pokrojona w piórka

5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

3 czerwone papryki pokrojone w paski

2 puszki pomidorów

2 listki laurowe

4 goździki

1 laska cynamonu

2 ostre papryczki chilii posiekane (jeśli wolicie danie mniej ostre nie dodawajcie pestek)

sól do smaku



Wykonanie pollo chilindron:

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor (około 5 minut).

Wykładamy mięso na talerz, a na patelnie wrzucamy szynkę, cebulę, czosnek i paprykę.

Smażymy na wolnym ogniu.

Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory, listki laurowe, paprykę chilii, cynamon i goździki.

Kiedy całość zacznie się gotować, wrzucamy wcześniej podsmażone mięso kurczaka.

Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy pół godziny, następnie zdejmujemy przykrywkę i dalej dusimy przez 20 minut ( w tym czasie sos odparuje i stanie się gęsty).

Pollo chilindron podajemy z kawałkami chleba, który moczymy w sosie.

1 komentarz:

  1. Chociaż jestem po kolacji to kawałek z chęcią bym zjadła, robiłam podobny z przepisu Pascala, pyszności.

    OdpowiedzUsuń