poniedziałek, 5 listopada 2012

przeprowadzka na www.hiszpania-portal.pl



Wpadłam jak śliwka w kompot w wir narastających niemiłosiernie obowiązków i pracy.
W kwestii gotowania nic się nie zmieniło – nadal robię to z szaloną radością i satysfakcją, a jednak blogowanie zostawiam dla innych…tą niewielką ilość czasu wolnego jaka pozostaje w codziennym pędzie wolę podarować mojemu zbuntowanemu dwulatkowi, czerpać hedonistyczne małe radości z picia znakomitego wina i raczenia się jazzem albo na przytulanie męża.

Dziękuję Wam za wspólną przygodę, odwiedziny i komentarze! Jesteście wspaniali!

Nie jest to jednak koniec definitywny mojego wirtualnego ‘życia’ a jedynie przeprowadzka…
Realizujemy wariacki pomysł zrodzony z pasji i miłości do wszystkiego co związane z hiszpańską kuchnią, kulturą, miastami, przyrodą…
Ci z Was, którzy również zachwyceni są ilością atrakcji Półwyspu Iberyjskiego znajdą tutaj coś dla siebie, a pasjonaci dobrego wina na pewno się nie zawiodą…
Zapraszam do lektury i odwiedzin powstającego niebawem sklepu internetowego



piątek, 2 listopada 2012

Piegusek cytrynowy




Ot, zwyczajny, a jednak razem z tym smakiem podróżuję w czasie do wspaniałego i beztroskiego dzieciństwa.

 
Składniki

Na ciasto:

½ szklanki suchego maku

½ szklanki mleka

20 dag miękkiego masła

1 szklanka cukru

3 duże jajka

1 cytryna (otarta z niej skórka i wyciśnięty sok)

2,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Syrop:

sok wyciśnięty z 1 cytryny

¼ szklanki wody

1/3 szklanki cukru

1 łyżka masła

 

Wykonanie:

Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny.

Ucieramy masło z cukrem, wbijamy po jednym jajku, po każdym krótko miksując, a następnie dodajemy do masy sok i skórkę otartą z cytryny oraz mak z mlekiem.

Łączymy całość z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy.

Pieczemy w tem. 200’C przez 50 minut.

Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie jego składniki w rondelku i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.

Upieczone ciasto nakłuwamy na całej powierzchni patyczkiem do szaszłyków i polewamy je sosem.

Smacznego!