środa, 18 kwietnia 2012

przepiórcze jajka zapiekane z masłem w sercach karczochów



Nie oszukujmy się, nie jest to codzienne śniadanie. Przygotowanie zajmuje około godziny, więc zarezerwujcie je na specjalne okazje. Jednak smak delikatnych serc karczochów, zapiekanych z masłem i przepiórczymi jajkami wynagrodzi z nawiązką cierpliwość i pracochłonność. Jestem pewna, że po takim królewskim śniadaniu rozpoczniecie dzień w szampańskim humorze. Polecam, zwłaszcza, że właśnie jest sezon na karczochy i teraz są one najsmaczniejsze.

PS. Kochani, jeśli podoba Wam się przepis, to proszę o Wasze głosy w konkursie na najlepszy kulinarny blog roku. http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=673
3 majcie się ciepło! Do usłyszenia za parę tygodni (zdam Wam wtedy relacje z podróży po północnej Hiszpanii)

Składniki dla 2 osób:
4 karczochy
2 cytryny
4 przepiórcze jajka
4 łyżeczki masła
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Przycinamy karczochy w 1/3 wysokości.
Nożyczkami odcinamy zdrewniałe końcówki liści, odcinamy łodygę.
Skrapiamy sokiem z cytryny, bo inaczej karczochy szybko ściemnieją.
Wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy około 20 minut.
Następnie odcedzamy karczochy i studzimy.
Odrywamy liście, żeby dostać się do serca (najmiększej i najdelikatniejszej części), usuwamy włosy. 
Układamy serca karczochów w naczyniu do zapiekania. Do każdego karczocha wbijamy po przepiórczym jajku i układamy łyżeczkę masła. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200’C na 3-4 minuty i ‘voila’! Gotowe J
Podajemy z łobuzerskim uśmiechem i posmarowanymi masłem kromkami bagietki.

1 komentarz:

  1. Rewelacyjny blog :) pyszne przepisy Gratuluje:) często będę do Ciebie zaglądała :)

    OdpowiedzUsuń