poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pastel de Santiago



Oto idealne śniadanie dla strudzonego wędrówką do Santiago de Compostela pielgrzyma.

Ciasto ciężkie i wilgotne  w środku, intensywnie migdałowe i słodkie.



Składniki:


200 g miękkiego masła

350 g cukru

5 jaj

skórka otarta z 1 cytryny

350 g migdałów (250 g migdałów mielonych, 100 g migdałów blanszowanych, pociętych na małe kawałki)

100 g mąki pszennej

szczypta soli

cukier puder do podania



Wykonanie:

  1. Miksujemy masło z cukrem około 5 minut.
  2.  Dodajemy jajka pojedynczo, po każdym krótko miksując.
  3. Masę miksujemy z mąką, szczyptą soli, migdałami i skórka z cytryny.
  4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (o średnicy około 30cm).
  5. Wstawiamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy godzinę.
  6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Wczoraj oglądałam film o camino da Santiago: ) Może dziś czas na ciasto ?

    OdpowiedzUsuń