środa, 8 sierpnia 2012

placuszki z serem manchego





Placuszki z hiszpańskiego sera manchego na zaostrzenie apetytu.
Przepis z książki Elizabeth Luard „Kuchnia hiszpańska i portugalska”

Składniki dla 2 osób jako tapa:
2 jajka
2 łyżki mleka
2 duże łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki startego na drobnych oczkach sera owczego – manchego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki ostrego pimentonu
szczypta soli

olej lub oliwa do smażenia


Wykonanie:
Mieszamy łyżką wszystkie składniki ciasta.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej (sporą ilość, na grubość około 2 cm).
Na gorącą oliwę kładziemy placki wielkości dużej łyżki i smażymy na złoty kolor.
Odsączamy nadmiar oliwy na papierze.
Podajemy gorące.

3 komentarze:

  1. takiego placuszka to ja nie odmówię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Został mi jeszcze kawałek sera po tygodniu hiszpańskim w lidlu, na placuszki w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń