sobota, 1 września 2012

Sernik kawa z kardamonem


 
 
Piłam ostatnio w knajpce z żydowską kuchnią kawę z kardamonem.

Zarówno nowo odkryta warszawska knajpka (Tel Aviv), jak i kawa podana w oryginalny sposób w tygielku oraz lunch były świetne i godne polecenia.

Skoro rozsmakowałam się w kawie z kardamonem, dlaczego by nie przenieść tego smaku na ulubione ciasto – sernik?

 

Składniki

Spód:

160 g herbatników Digestive (pokruszonych)

70g masła

50 g gorzkiej czekolady

 
Masa serowa:

1 kg sera twarogowego mielonego

200 g cukru

3 duże jajka

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)

150 ml mocnej czarnej kawy (espresso)

Ziarenka z 4 owoców kardamonu, rozgniecione w moździerzu

 
Do podania:

Ubita śmietanka kremówka

Czekoladowe ziarenka kawy

 
Wykonanie

Spód:

Masło roztapiamy na małym ogniu z czekoladą.

Ostudzone łączymy z pokruszonymi herbatnikami i wykładamy nimi natłuszczoną tortownicę (śr.25cm).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 10minut.

 
Masa serowa:

Gorącą kawę łączymy z rozgniecionymi w moździerzu ziarenkami kardamonu i odstawiamy na bok, żeby smaki się połączyły.

W tym czasie miksujemy twaróg z cukrem.

Dodajemy do masy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz esencję waniliową i miksujemy.

Kawę z kardamonem przecedzamy przez sitko i dolewamy do serowej masy, znów miksując krótko wszystkie składniki.

Wykładamy na podpieczony czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy kolejne 1 1/2 godziny.

Sernik studzimy w stygnącym piekarniku (dzięki czemu nie opadnie), a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietanką kremówką i czekoladowymi ziarenkami kawy.

1 komentarz: