piątek, 10 lutego 2012

maślane, waniliowe herbatniki




Nigello Lawson,
należą Ci się przeprosiny. Po paru próbach upieczenia bezy z Twojego przepisu, która następnie lądowała w koszu na śmieci, zaczęłam wątpić, czy aby na pewno rzetelnie przetestowałaś wszystkie zamieszczone w książkach przepisy…Beza nareszcie zaczęła wychodzić jak należy, i odzyskałaś w moim sercu niekwestionowany już dziś kulinarny autorytet ;)
A za poniższe ciasteczka będę Cię jeszcze dodatkowo ubóstwiać. W prostocie tkwi siła!


Składniki:
100 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
200 g miękkiego masła
nasionka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki rozcieramy między palcami, aż dobrze się połączą.
2. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy o wymiarach 20x20 cm i rozkładamy równo, dociskając wypukłą strona łyżki.
3. Kroimy według upodobania na mniejsze ciastka.
4. Nakłuwamy ciastka widelcem.
5. Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut w 160’C.



2 komentarze:

  1. Już czuję ich pyszny maślany smak i zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą pięknie pachnieć i smakować pysznie;)

    OdpowiedzUsuń