piątek, 23 marca 2012

Racuchy drożdżowe



Propozycja w sam raz na wiosenne, leniwe śniadania :)

Składniki:
5 dag drożdży
2 ½ szklanki mleka
½ kg mąki
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru

olej do smażenia
cukier puder do posypania
ulubione owoce

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
2. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy resztę mleka, mąkę, sól i jajka, miksujemy chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placki, smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Odsączamy z nadmiaru oleju i podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami i szklanką mleka.
Bajka!

1 komentarz: