czwartek, 12 lipca 2012

owoce pod kruszonką





Panowie i Panie,
Przedstawiam Wam idealny letni deser – smakowite owoce zapiekane pod kruszonką.
Proste, lekkie i soczyście owocowe.
Wersji tego deseru można wymyślać bez liku, zmieniając dowolnie kombinacje owocowe (spróbujcie banana z jagodą i jabłkiem, gruszkę z jabłkiem, śliwki, czy morele) zabawcie się też składnikami kruszonki (płatki owsiane możecie zmienić na wiórki kokosowe, mielone migdały czy orzechy).


Brzoskwinie i wiśnie pod kruszonką


Składniki na 6 kokilek:
120 g mąki pszennej
100 g masła
50 g płatków owsianych górskich
50 g cukru + 2 łyżki cukru do owoców

250 g wydrylowanych wiśni
6 brzoskwiń pokrojonych w kostkę

do podania
1 opakowanie jogurtu greckiego zmrożonego (lub lodów)


Wykonanie:
1. Wiśnie i brzoskwinie umieszczamy w misce razem z 2 łyżkami cukru i mieszamy.
Rozkładamy owoce w kokilkach.
2. Z mąki, masła, cukru i płatków owsianych zagniatamy szybko kruszonkę i posypujemy nią owoce.
3. Wstawiamy kokilki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C na około 25 minut.
4. Owoce pod kruszonką podajemy ciepłe (ale nie gorące) ze zmrożonym jogurtem greckim albo lodami.


2 komentarze:

  1. w Angli podają taki deser też z custardem (coś pomiędzy creme brule a budyniem, tylko bardziej płynne) :)

    OdpowiedzUsuń