poniedziałek, 2 lipca 2012

gazpacho blanco


Lekarstwo na andaluzyjskie upały, chłodnik dodający wigoru, wyrafinowany i jednocześnie niezwykle prosty.
Jego powstanie przypisuje się Maurom panującym przez długi czas w Granadzie.
Ajo blanco, jak również bywa nazywane, podaje się w niewielkich szklankach, bardzo schłodzone, a często nawet z kostkami lodu, w towarzystwie białych, słodkich winogron.

białe gazpacho

Składniki dla 2 osób:
2 kromki czerstwego białego chleba (bez skórki)
50 g blanszowanych migdałów
2 ząbki czosnku, obrane
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
500 ml wody

białe winogrona do podania

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Wkładamy do lodówki na parę godzin, żeby dobrze się schłodziło. Przed podaniem mieszamy i serwujemy z białymi winogronami.

2 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo interesująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. migdałowe gazpacho?
    hm, intrygujące.

    OdpowiedzUsuń