sobota, 28 lipca 2012

Włoskie ciasteczka migdałowe



Dzisiaj w Toruniu festiwal kawy, na który Was zapraszam, a widomo – jak jest kawa to musi być i ciastko.

Przepis na ciasteczka migdałowe pochodzi z książki ‘Mamma Mia, prawdziwa kuchnia włoska” Cristiny Bottari.

Ciasteczka są twarde, jak większość włoskich ciasteczek, więc najlepiej przed ugryzieniem włozyć je na chwilę do kawy/herbaty/wina.




Składniki:

350 g maki tortowej

120 g migdałów (posiekanych) + całe migdały do dekoracji

150 g brązowego cukru\

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

85 g miękkiego masła

2 żółtka

1 białko

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie:

Masło mieszamy z cukrem, przyprawami, posiekanymi migdałami, skórka otartą z cytryny oraz żółtkami.

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, po czym szybko zagniatamy ciasto.

Zawijamy je w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki.

Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, a w środek wpychamy cały migdał.

Smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy około 20 minut w 180’C.

Można przechowywać w blaszanym pudełku do 2 tygodni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz