środa, 1 sierpnia 2012

sałatka z ośmiorniczkami



Polowałam na te morskie maleństwa od dłuższego czasu aż wreszcie je upolowałam (w Makro). Małe ośmiornice rzadko pojawiają się w sklepach, ale jak w końcu są, dają mi radość niczym wyczekany prezent.

Wyczarowałam z nich sałatkę w stylu śródziemnomorskim, skropioną sporą dawką oliwy z oliwek, z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem czosnku, ostrej papryki, soku z cytryny, a całości dopełnia świeżość natki pietruszki.

Spróbujcie!



Składniki (dla 4 osób jako przystawka/2 jeśli zamierzacie je zjeść na danie główne)

 0,6 kg małych, sprawionych ośmiornic

4 średniej wielkości ziemniaki

garść natki pietruszki

4 ząbki czosnku

2 małe ostre papryczki (ewentualnie pół łyżeczki suszonej papryki chili)

sok wyciśnięty z 2 cytryn

2/3 szklanki oliwy z oliwek

sól do smaku



Wykonanie:

Robimy sos – obrane ząbki czosnku i papryczki kroimy w plasterki. Do oliwy z oliwek dodajemy czosnek, ostrą paprykę oraz sok z cytryny, mieszamy. Będzie to zarówno nasza marynata do ośmiornic, jak również sos.

W 1/3 ilości sosu marynujemy ośmiornice (najlepiej całą noc w lodówce).

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ale uważajmy, żeby ich nie rozgotować – mają być miękkie, ale także sprężyste i zwarte.

W garnku zagotowujemy szklankę wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy ośmiornice razem z marynatą. Gotujemy do miękkości około 45 minut.

Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.

Ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę.

W misce łączymy wszystkie składniki sałatki: ugotowane ośmiorniczki, ziemniaki, pozostały sos i posiekaną natkę pietruszki. Solimy do smaku, mieszamy i podajemy, najlepiej w temperaturze pokojowej w akompaniamencie dobrze schłodzonego białego, wytrawnego wina. Smacznego!



3 komentarze:

  1. jestem miłośniczką ośmiorniczek ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podane:))Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń