wtorek, 11 września 2012

Pisto manchego


 
 
Żeby nie było, że u nas w domu jada się tylko ciasta, dzisiaj zamieszczam wytrawny post ;)

Tajemnicza nazwa potrawy - Pisto manchego, to klasyczna przekąska (tapa) podawana w Hiszpanii na zimno na grzance chleba, lub na ciepło w towarzystwie sadzonego jajka jako danie obiadowe.

Smak potrawy cudownie komponuje się w połączeniu z owczym, dojrzewającym serem z regionu La Mancha - manchego.


Składniki dla 4 osób:

1 duży bakłażan pokrojony w kostkę

3 ząbki czosnku, obrane i posiekane

2 cebule, grubo posiekane

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 zielona papryka pokrojona w kostkę

2 cukinie pokrojone w plastry

4 duże pomidory

1 łyżeczka suszonego oregano

sól i ostra hiszpańska papryka pimenton do smaku

 

oliwa z oliwek do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Bakłażan solimy i odstawiamy na 20 minut, żeby pozbył się goryczy.
  2. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i paprykę zielona oraz czerwoną. Przekładamy usmażone warzywa na miskę.
  4. Podsmażamy cukinię, po czym przekładamy ją na miskę.
  5.  Bakłażan przemywamy wodą, odsączamy na sicie i podsmażamy na oliwie.
  6. Ściągamy z patelni podsmażonego bakłażana, na patelnię wrzucamy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy suszonym oregano, solą i papryką pimenton.
  7. Dorzucamy na patelnię z pomidorami podsmażone wcześniej warzywa i dusimy około 10 minut.
Podajemy jako przystawkę na grzance chleba lub z sadzonym jajkiem na obiad

2 komentarze:

  1. Ale fajne ; ) Jajko sadzone to bardzo wdzięczny skłądnik : ) I jaki pełnowartościowy ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia :) koniecznie muszę spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń