wtorek, 26 czerwca 2012

Bacalao al pil pil





Do przygotowania dorsza w wersji pil pil będziecie potrzebować sporą dawkę oliwy z oliwek.
Oliwa przechodzi aromatem czosnku, papryki i ryby i smakuje wybornie wyjadana chrupiącą bagietką..
Oryginalna wersja potrawy, której możecie spróbować w Hiszpanii w kraju Basków czy Galicji robiona jest z solonego, suszonego na słońcu dorsza. Rybę taką przed użyciem moczy się dwa- trzy dni w wodzie, żeby pozbyć się soli. Wersja na świeżym dorszu smakuje wprawdzie inaczej, ale jest równie kusząca i pyszna.


Składniki dla 2 osób:

2 filety z dorsza
150 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
4 ząbki czosnku
1 ostra czerwona papryczka
sól do smaku


Wykonanie:
1. Myjemy, dzielimy na pół, osuszamy, a następnie solimy filety z dorsza. 
2. Czosnek obieramy i kromy w plasterki, a papryczkę w paski.
3. Podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę z czosnkiem. Kiedy czosnek stanie się złoty ściągamy paprykę i czosnek z patelni i odkładamy na talerz.
4. Zmniejszamy ogień i na bardzo małym podsmażamy (a właściwie lepszym określeniem byłoby gotujemy) rybę.
Oliwa nie ma być bardzo gorąca, żeby dorsz się nie spiekł, tylko powoli gotował. Zajmie to około pół godziny.
5. Gotową rybę przekładamy na talerze, posypujemy wcześniej podsmażoną papryczką i czosnkiem.
6. Robimy sos : patelnię z oliwą z oliwek (na której podsmażaliśmy czosnek, paprykę i rybę) zestawiamy z ognia i energicznie ubijamy trzepaczką, do momentu, aż powstanie jednolity sos.
Sosem szczodrze polewamy dorsza.
7. Całość konsumujemy na ciepło z chlebem, maczając go w oliwnym sosie.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz