sobota, 23 czerwca 2012

Biszkopt z bezą, bitą śmietaną i czerwoną porzeczką





Najlepsze wspomnienia z okresu dzieciństwa to wyczekiwane cały szkolny rok wakacje u babci na wsi.
Poranki zaczynaliśmy w piżamach na podwórku, zbierając maliny i truskawki, potem obowiązkowe kąpiele w rzece, obiad jedzony w pospiechu, który, cokolwiek by to nie było, na świeżym powietrzu smakował nieziemsko, a wieczorem ogniska i pieczone ziemniaki.
Chciałabym, żeby mój wielkomiejski synek miał podobne wspomnienia, dlatego jak tylko zrobiło się cieplej, pojechaliśmy do babci.
Spędziliśmy cudowny dzień, a energię na kolejne szaleństwa odbudowaliśmy wcinając lekkie ciasto biszkoptowe z bezą, bita śmietaną i czerwoną porzeczką, które polecam Wam na letnie popołudnia, życząc tym samym pięknego weekendu J



Biszkopt z bezą, bitą śmietaną i czerwoną porzeczką

Składniki:
125 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
300 g cukru
2 łyżki cukru pudru
4 jajka (osobno żółtka i białka)
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki mleka
300 ml śmietanki kremówki
1 kubek czerwonej porzeczki

Wykonanie:
1. Masło ucieramy na gładką masę z 100 g cukru.
2. Dodajemy żółtka, mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, skórkę otartą z cytryny oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
3. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem dużej tortownicy.
4. Ubijamy białka, dosypujemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż się rozpuści.
5. Wykładamy pianę z białek na ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne 20 – 25 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do wystudzenia na całą noc.

6. Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dwoma łyżkami cukru pudru. Układamy śmietankę na cieście, a na niej czerwoną porzeczkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz