niedziela, 3 czerwca 2012

włoskie ciasto czekoladowe



Sesja egzaminacyjna w toku, tym bardziej trzeba cos upiec, bo jak wiadomo czekolada wspomaga jasne myślenie. Żeby jednak nie stracić wiele czasu na kuchenną krzątaninę proponuje to super szybkie włoskie ciasto czekoladowe (napisanie postu zajęło mi więcej czasu niż jego upieczenie). Ciasto przypomina amerykańskie brownie - mokre w środku, z chrupiącym wierzchem, ciężkie i sycące. Możecie użyć dowolnego alkoholu, bawiąc się w ten sposób smakiem ciasta.

Składniki:
200 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka (osobno żółtka i białka)
100 g masła
4 czubate łyżki mąki pszennej
6 łyżek likieru Baileys

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy razem z czekoladą.
Gdy lekko ostygnie dodajemy żółtka, cukier, mąkę i alkohol. Miksujemy do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Przekładamy do małej tortownicy (średnica ok.20 cm) wysmarowanej masłem i pieczemy 25 minut w 180’C.

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzę, że ja dziś upiekłam coś bardzo podobnego :)

    OdpowiedzUsuń