sobota, 30 czerwca 2012

jagodzianki





W dzieciństwie, wakacyjne wyjazdy nad jezioro, zawsze kończyły się jedzeniem jagodzianek, mokrymi i zmarzniętymi po zbyt długich harcach w wodzie dłońmi.
I właśnie jagodziankami zaczynamy tegoroczne upalne wakacje J
Z życzeniami udanego weekendu
Asia


Składniki:
½ kg mąki pszennej tortowej
120 g roztopionego masła
1 opakowanie suszonych drożdży
70 g cukru
½ szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 jajka

300 g jagód wymieszanych z 2 łyżkami cukru

cukier puder do posypania


Wykonanie:
Ciepłą wodę mieszamy z łyżką cukru, suszonymi drożdżami, łyżką mąki i odstawiamy na parę minut.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdżowy rozczyn, rozpuszczone masło i jajka. Dosypujemy szczyptę soli oraz cukier i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin.
Po upływie tego czasu, kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je krótko, a następnie podziel na 8 części.
Z każdego kawałka uformuj kulę, rozgnieć ją, a na środku ułóż dużą łyżkę jagód.
Zlep brzegi i nadaj jagodziance podłużny kształt.
Kładź gotowe jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
Pozostaw jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny, a następnie piecz w temperaturze 180’C przez około 20 minut.
Posyp cukrem pudrem i zabierz ze sobą na wakacyjną wycieczkę za miasto.


PS. Przepis na ciasto do jagodzianek wykorzystuję też do pieczenia drożdżowych rogalików z marmoladą. Na zdjęciu pysznią się rogaliki z marmoladą z pigwy. Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz