niedziela, 15 lipca 2012

Ciasto ucierane z truskawkami i kokosową kruszonką




Ciacho na pożegnanie sezonu truskawkowego, chociaż truskawki z powodzeniem można zastąpić malinami, porzeczkami lub jeżynami.

Przepis pochodzi z ksiązki „Ciasta, ciastka i takie tam” Agaty Królak, którą również Wam polecam za oryginalny, nieco infantylny, ale przypadający do gustu design.

Na widok ciasta z truskawkami cieszę się jak dziecko, więc na dokładkę zamieszczam pocieszne zdjęcie z pocztówki kupionej w Pradze z maluchem i zamiast zdjęcia ciasta - moje bazgroły zachowane w klimacie tych książkowych ( nie jestem pewna czy udane, ale przymknijmy na to oko ;).
Udanej niedzieli i dobrego tygodnia!

Ciasto ucierane z truskawkami
i kokosową kruszonką

Składniki:
20 dag masła o temperaturze pokojowej
16 dag cukru
4 jajka
4 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat waniliowy
 0,5 kg truskawek odszypułkowanych i umytych

Kruszonka

10 dag mąki
5 dag wiórek kokosowych
10 dag masła
5 dag cukru

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając.
Dodać aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masie ułożyć pokrojone na połówki truskawki.
Zagnieść szybko kruszonkę i posypać niż truskawki.
Ciasto truskawkowe pieczemy 45 minut w 180’C.

2 komentarze:

  1. haha :) super rysuneczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostałaś nominowana u mnie na bogu: http://smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń