Daj mi tę bezę na łożu śmierci, a wrócą mi siły i chęci do życia ;) Słodkość bezy równoważy kwaśno-gorzka żurawina. Polecam
Składniki
Na bezy:
6 białek jaj
szczypta soli
1 łyżeczka octu
Krem waniliowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
pestki z połowy laski wanilii
Przygotowanie
Beza:
Ubijamy białka z solą. Dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas ubijamy. Na koniec łączymy masę z octem.
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy dwa okręgi o średnicy około 24 cm .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 ‘C i pieczemy 2 godziny. Zostawiamy bezy na w stygnącym piekarniku.
Krem:
Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Łączymy ją mikserem z serkiem mascarpone i nasionami wanilii. Wsypujemy żurawiny i mieszamy łyżką (zostawcie trochę żurawiny do ozdoby).
Przekładamy bezy kremem, zostawiając parę łyżek do posmarowania góry i dekorujemy żurawiną.
Konsumujemy.
Oto przyjemność w najczystszej postaci J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz