niedziela, 22 stycznia 2012

Domowa granola


Dawno się nie odzywałam, ale choroba nie sprzyja kulinarnym ekscesom. Poza herbatą z cytryną i rosołem niewiele było rzeczy, które w stanie gorączki bym w siebie wcisnęła. Ale, na szczęście razem ze zdrowiem wraca apetyt J
Ponieważ sesja egzaminacyjna w toku, a dziwnym zwyczajem, podczas nauki muszę ciągle mielić buzią (wtedy zdecydowanie lepiej się myśli), przygotowałam domową granolę. Świetna zdrowa przekąska, a zmieszana z jogurtem i owocami stanowi porządne śniadanie, dzięki któremu z pewnością rozpoczniemy dzień w dobrym nastroju.

Składniki:
200g płatków owsianych błyskawicznych
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki migdałów posiekanych
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki orzechów włoskich posiekanych
½ szklanki żórawiny suszonej
½ szklanki płynnego miodu
4 łyżki soku jabłkowego


1. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki.
2. Wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 40 minut w 180’C, mieszając co jakiś czas, żeby równomiernie się zezłociła.
3. Studzimy, przekładamy do słoja. W ten sposób można granolę przechowywać dwa tygodnie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz