piątek, 23 grudnia 2011

Babka Świąteczna


Następny wpis miał być już po świętach, ale nie mogłam odmówić sobie dziś tej przyjemności ;) Zamieszczam przepis na pyszną i szybką w przygotowaniu babkę, więc może, jeśli ktoś z Was jeszcze nie zdecydował, co upiec na święta, skorzysta z poniżej propozycji.
Jeśli ciasto mają jeść dzieci, alkohol do moczenia bakalii zastąpcie wodą. Podana ilość składników wystarcza do upieczenia babki o śr. 25 cm.
Wesołych Świąt J

Składniki:
120 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru trzcinowego
240 g mąki pszennej
2 jajka
¼ szklanki płynnego miodu
0,5 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szklanki ciemnego rumu lub złotej tequili (lub innego ulubionego alkoholu)
300 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, śliwki)

Przygotowanie
1. Bakalie zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, odlewamy wodę. Zalewamy alkoholem i zostawiamy min na 3 godziny, żeby wchłonęły alkohol.
2. Ucieramy masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę.
3. Dodajemy jajka i mód, mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
4. Dodajemy do masy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, mleko i bakalie z alkoholem. Krótko miksujemy do połączenia składników.
5. Do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki wkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 1 godzinę w 180’C. Gdyby baka zbyt się rumieniła, przykryjcie ją podczas pieczenia folią aluminiową.
6. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę w formie jeszcze przez pół godziny, po czym wyciągamy (przykrywamy talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy).
7. Lukrujemy przed podaniem.
Smacznego!






1 komentarz:

  1. cudnie się prezentuje!
    ach, aż mam na nia ochotę.

    cudownych świąt w rodzinnym gronie życzę ;]

    OdpowiedzUsuń