poniedziałek, 12 grudnia 2011

Świąteczne wianuszki kukurydziane



Jeśli nie macie zdolności manualnych i cierpliwości, pomińcie ten przepis. Znalazłam go w książce Nigelli Lawson i nieźle ją przeklinałam podczas ich robienia. Formułowanie wianuszków jest dość trudne, masa ciągnie się niemiłosiernie i do wszystkiego lepi. Ale jak już uda się opanować niesforna masę efekt jest prześliczny. Chociaż chyba wolę na święta zajadać się pierniczkami, a wianuszki kukurydziane zostawić anglikom i amerykanom,  ale oceńcie sami…

Składniki na 10 wianuszków:
100g masła
200 g małych pianek marshmallow
125 g płatków kukurydzianych
50 g ziarna sezamu
kolorowa posypka do ozdoby

Wykonanie:
1. Na dużej patelni roztapiamy masło z piankami marshmallow.
2. Wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy płatki kukurydziane i sezam. Mieszamy.
3. Czekamy chwilę, żeby ni poparzyć sobie palców, ale też nie za długo, bo jak masa wystygnie to musztarda po obiedzie, nie da się już jej formułować.
4. Nabieramy dużą łyżką masę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zaczynamy zabawę, trzeba masie nadać kształt wianuszka i szybko posypać ja kolorową posypką.
5. Zostawiamy do ostygnięcia 2 h.
6. Wianuszki można przechowywać w lodówce tydzień czasy, w szczelnym pojemniku, ale wianuszki muszą być poprzekładane pergaminem bo się pozlepiają.



1 komentarz: