poniedziałek, 19 grudnia 2011

Polvorones




My na święta Bożego Narodzenia zajadamy się piernikami, a Hiszpanie (w szczególności mieszkańcy południa – Andaluzji oraz południowego-zachodu - Estremadury) – polvorones. Są to bardzo kruche ciasteczka przygotowane na bazie ze smalcu, z dodatkiem zmielonych migdałów i aromatycznego cynamonu. Ciasteczka obsypane cukrem pudrem (‘polvo’ znaczy przyprószone), zawinięte w papier sprzedawane są jako bożonarodzeniowy przysmak.

Składniki:
230 g mąki
110 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka startego cynamonu
1 łyżeczka nasion kardamonu rozbitych w moździerzu
200 g smalcu roztopionego i ostudzonego
110 g cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
1. Smalec ubijamy z cukrem pudrem mikserem. Dodajemy mąkę, migdały, cynamon, kardamon i wodę. 2. Miksujemy do połączenia składników. Masa jest dość rzadka. Formujemy z niej kulę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby stężała.
3. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 milimetrów i wycinamy szklanką lub kieliszkiem niewielkie ciasteczka.
4. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy na złoty kolor 15 minut w 170’C.
5. Przed podaniem ostudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.
6. Ciasteczka przełożone pergaminem można przechowywać w szczelnych pojemnikach nawet kilka tygodni.


Migdały – podstawia wielu łakoci w Hiszpanii, zbiory przypadają pod koniec października/ na początku listopada

2 komentarze:

  1. Ciekawy wpis:)
    Interesujący musi być smak tych ciasteczek :)

    Pozdrawiam
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka są w istocie świetne. Można smalec zastąpić masłem, ale odbędzie się to kosztem ich smaku i kruchości...pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń