My na święta Bożego Narodzenia zajadamy się piernikami, a Hiszpanie (w szczególności mieszkańcy południa – Andaluzji oraz południowego-zachodu - Estremadury) – polvorones. Są to bardzo kruche ciasteczka przygotowane na bazie ze smalcu, z dodatkiem zmielonych migdałów i aromatycznego cynamonu. Ciasteczka obsypane cukrem pudrem (‘polvo’ znaczy przyprószone), zawinięte w papier sprzedawane są jako bożonarodzeniowy przysmak.
Składniki:
1 łyżeczka startego cynamonu
1 łyżeczka nasion kardamonu rozbitych w moździerzu
2-3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
1. Smalec ubijamy z cukrem pudrem mikserem. Dodajemy mąkę, migdały, cynamon, kardamon i wodę. 2. Miksujemy do połączenia składników. Masa jest dość rzadka. Formujemy z niej kulę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby stężała.
3. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 milimetrów i wycinamy szklanką lub kieliszkiem niewielkie ciasteczka.
4. Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy na złoty kolor 15 minut w 170’C.
5. Przed podaniem ostudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.
6. Ciasteczka przełożone pergaminem można przechowywać w szczelnych pojemnikach nawet kilka tygodni.
Migdały – podstawia wielu łakoci w Hiszpanii, zbiory przypadają pod koniec października/ na początku listopada
Ciekawy wpis:)
OdpowiedzUsuńInteresujący musi być smak tych ciasteczek :)
Pozdrawiam
:)
Ciastka są w istocie świetne. Można smalec zastąpić masłem, ale odbędzie się to kosztem ich smaku i kruchości...pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń