wtorek, 6 grudnia 2011

pieczone kasztany



Zajadają się nimi mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego. Najsmaczniejsze są pieczone w węglowych piecykach przez ulicznych sprzedawców, zawijane w gazeciane tutki. Ale upieczone w domu, podane z grubą morską solą są również bezkonkurencyjne J

Składniki dla dwóch osób:
Około 0,5 kg kasztanów jadalnych

Przygotowanie:
1. Kasztany myjemy i nacinamy (to konieczne, bo inaczej kasztany eksplodują podczas gotowania lub pieczenia).
2. Układamy je w garnku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut.
3. Odcedzamy wodę, przekładamy kasztany do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 220’C przez 25 minut.
4. Jeśli po obraniu kasztan jest czarny w środku, należy go spisać (niestety) na straty i wyrzucić.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. a gdzie kupiłaś kasztany? próbuję je dostać w Warszawie, ale niestety nigdzie ich nie ma!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdobyłam w 'Piotrze i Pawle' w Blue City, pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ostatnio zbierałam w lesie...we Włoszech!:)Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są w Piotrzze i Pawle? W takim razie muszę spróbować! Takie kasztany chodził za mną od dawna...:)

    OdpowiedzUsuń