Dlaczego by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść truflom - aromatycznym grzybom, fascynującym ludzi od tysięcy lat?!?
Mają tak intensywny aromat, ze wystarczy odrobina, aby zdominować smak potrawy. Co ciekawe, aromat ten trufle mają różny, w zależności od tego, pod jakim drzewem rosły.
Najbardziej odpowiada im towarzystwo korzeni dębu, ostatecznie mogą to być to również korzenie lipy, topoli czy wierzby.
Wysoka cena odzwierciedla ich unikalność i trud związany ze znalezieniem. Ceny świeżych trufli dochodzą do, bagatela, 1000Euro za kilogram!
W Polsce też można znaleźć trufle, między innymi w Borach Tucholskich i na Jurze Krakowsko- Częstochowskiej (pamiętajcie o tym podczas najbliższego grzybobrania ;)
Nie było mi na razie dane kosztować świeżych, mogę sobie jedyne wyobrażać, jak intensywne doznania smakowe wywołują. Masło z dodatkiem trufli to zapewne nie to samo, ale jak dla mnie, tak przygotowane risotto jest prawdziwym rarytasem. Polecam
150 ml białego wytrawnego wina
1 duża cebula, drobno posiekana
5 łyżek startego parmezanu + trochę wiórków do posypania
sól i pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
1. Cebulę podsmażamy na maśle, na malutkim ogniu. Dodajemy ryż i prażymy go z cebulą około 5 minut.
2. Całość zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje.
3. Stopniowo dolewamy bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego).
4. Gdy risotto jest gotowe, dodajemy masło z truflami, starty parmezan i przyprawiamy do smaku.
5. Podajemy posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina.
a już myślalam, ze z prawdziwymi truflami ;P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Fajny przepis. Nie wiedziałam, że w Almie jest masło z truflami :)
OdpowiedzUsuń