środa, 3 października 2012

Ciasto czekoladowe z whisky


 
 
Im bardziej czuję jesienną aurę, tym częściej lekkie owocowe ciasta zastępuję ciężkimi czekoladowymi pełnymi dobroczynnej serotoniny.

W tym znajdziecie wszystko czego potrzeba, żeby podnieść formę jesienią – rozgrzewającą whisky, pobudzającą kawę i dodającą energii czekoladę.

To zmodyfikowany przepis z magazynu Kuchnia (nr 11- 2009).

Polecam gorąco!

 

Składniki:

20 g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy

1 szklanka kakao

1 szklanka mocnej kawy (espresso)

½ szklanki whisky

2 szklanki brązowego cukru

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka

 

Wykonanie:

Na małym ogniu podgrzewamy masło, whisky, cukier i kakao, mieszamy co jakiś czas.

Przelewamy mieszaninę do miski i odstawiamy na około 20 minut, aby przestygła.

Następnie dosypujemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka i miksujemy, aż składniki się połączą.

Piekarnik rozgrzewamy do 170’C. Podłużną formę (keksówkę) smarujemy masłem, boki i spód oprószamy 2 łyżeczkami mąki pszennej, nadmiar mąki strzepujemy.

Ciastem napełniamy formę i pieczemy 45-50 minut.

Studzimy w formie, a następnie wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: