Im bardziej czuję jesienną aurę, tym częściej lekkie owocowe
ciasta zastępuję ciężkimi czekoladowymi pełnymi dobroczynnej serotoniny.
W tym znajdziecie wszystko czego potrzeba, żeby podnieść
formę jesienią – rozgrzewającą whisky, pobudzającą kawę i dodającą energii
czekoladę.
To zmodyfikowany przepis z magazynu Kuchnia (nr 11- 2009).
Polecam gorąco!
Składniki:
1 szklanka kakao
1 szklanka mocnej kawy (espresso)
½ szklanki whisky
2 szklanki brązowego cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
Wykonanie:
Na małym ogniu podgrzewamy masło, whisky, cukier i kakao,
mieszamy co jakiś czas.
Przelewamy mieszaninę do miski i odstawiamy na około 20
minut, aby przestygła.
Następnie dosypujemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz
jajka i miksujemy, aż składniki się połączą.
Piekarnik rozgrzewamy do 170’C. Podłużną formę (keksówkę)
smarujemy masłem, boki i spód oprószamy 2 łyżeczkami mąki pszennej, nadmiar
mąki strzepujemy.
Ciastem napełniamy formę i pieczemy 45-50 minut.
Studzimy w formie, a następnie wyjmujemy i posypujemy cukrem
pudrem.
fajne, ale kiedy dodać whysky i kawę?
OdpowiedzUsuń