Podobne jadłam na śniadanie na włoskiej wyspie Capri. Ciasto
w stylu śródziemnomorskim, z aromatem cytrusów i migdałów, lekkie, idealne do
kawy.
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy
Ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy po 1 jaju ciągle
miksując.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, polente, migdały
mielone, jogurt, miód oraz sok i skórkę otartą z pomarańczy, krótko miksujemy.
Wylewamy masę do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 20 cm . Pieczemy w temperaturze
160’C przez 45-50 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz