Żeby nie było, że u nas w domu jada się tylko ciasta,
dzisiaj zamieszczam wytrawny post ;)
Tajemnicza nazwa potrawy - Pisto manchego, to klasyczna
przekąska (tapa) podawana w Hiszpanii na zimno na grzance chleba, lub na ciepło
w towarzystwie sadzonego jajka jako danie obiadowe.
Smak potrawy cudownie komponuje się w połączeniu z owczym,
dojrzewającym serem z regionu La Mancha - manchego.
Składniki dla 4 osób:
1 duży bakłażan pokrojony w kostkę
3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 cebule, grubo posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
2 cukinie pokrojone w plastry
4 duże pomidory
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i ostra hiszpańska papryka pimenton do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
- Bakłażan
solimy i odstawiamy na 20 minut, żeby pozbył się goryczy.
- Pomidory
sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Podsmażamy
na oliwie cebulę, czosnek i paprykę zielona oraz czerwoną. Przekładamy
usmażone warzywa na miskę.
- Podsmażamy
cukinię, po czym przekładamy ją na miskę.
- Bakłażan przemywamy wodą, odsączamy na
sicie i podsmażamy na oliwie.
- Ściągamy
z patelni podsmażonego bakłażana, na patelnię wrzucamy pomidory,
doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy suszonym oregano, solą i papryką
pimenton.
- Dorzucamy
na patelnię z pomidorami podsmażone wcześniej warzywa i dusimy około 10
minut.
Ale fajne ; ) Jajko sadzone to bardzo wdzięczny skłądnik : ) I jaki pełnowartościowy ; )
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia :) koniecznie muszę spróbować! :D
OdpowiedzUsuń