Najlepsze
wspomnienia z okresu dzieciństwa to wyczekiwane cały szkolny rok wakacje u babci
na wsi.
Poranki
zaczynaliśmy w piżamach na podwórku, zbierając maliny i truskawki, potem
obowiązkowe kąpiele w rzece, obiad jedzony w pospiechu, który, cokolwiek by to
nie było, na świeżym powietrzu smakował nieziemsko, a wieczorem ogniska i pieczone ziemniaki.
Chciałabym,
żeby mój wielkomiejski synek miał podobne wspomnienia, dlatego jak tylko zrobiło
się cieplej, pojechaliśmy do babci.
Spędziliśmy
cudowny dzień, a energię na kolejne szaleństwa odbudowaliśmy wcinając lekkie
ciasto biszkoptowe z bezą, bita śmietaną i czerwoną porzeczką, które polecam Wam
na letnie popołudnia, życząc tym samym pięknego weekendu J
Biszkopt z bezą, bitą śmietaną i czerwoną
porzeczką
Składniki:
1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
pudru
4 jajka
(osobno żółtka i białka)
skórka otarta
z połowy cytryny
3 łyżki
mleka
300 ml
śmietanki kremówki
1 kubek
czerwonej porzeczki
Wykonanie:
1. Masło
ucieramy na gładką masę z 100
g cukru.
2. Dodajemy
żółtka, mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, skórkę otartą z cytryny oraz proszek
do pieczenia i dokładnie miksujemy.
3.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem dużej tortownicy.
4. Ubijamy
białka, dosypujemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż się rozpuści.
5. Wykładamy
pianę z białek na ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200’C.
Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy kolejne
20 – 25 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do wystudzenia
na całą noc.
6. Przed
podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dwoma łyżkami cukru pudru.
Układamy śmietankę na cieście, a na niej czerwoną porzeczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz