Sesja egzaminacyjna w toku, tym bardziej trzeba cos upiec,
bo jak wiadomo czekolada wspomaga jasne myślenie. Żeby jednak nie stracić wiele
czasu na kuchenną krzątaninę proponuje to super szybkie włoskie ciasto
czekoladowe (napisanie postu zajęło mi więcej czasu niż jego upieczenie).
Ciasto przypomina amerykańskie brownie - mokre w środku, z chrupiącym
wierzchem, ciężkie i sycące. Możecie użyć dowolnego alkoholu, bawiąc się w ten
sposób smakiem ciasta.
Składniki:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
4 czubate łyżki mąki pszennej
6 łyżek likieru Baileys
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą.
Gdy lekko ostygnie dodajemy żółtka, cukier, mąkę i alkohol.
Miksujemy do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, po czym
delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Przekładamy do małej tortownicy (średnica ok.20 cm)
wysmarowanej masłem i pieczemy 25 minut w 180’C.
A dlaczego ono jest "włoskie"?
OdpowiedzUsuńO widzę, że ja dziś upiekłam coś bardzo podobnego :)
OdpowiedzUsuń