W dzieciństwie, wakacyjne wyjazdy nad jezioro, zawsze
kończyły się jedzeniem jagodzianek, mokrymi i zmarzniętymi po zbyt długich
harcach w wodzie dłońmi.
I właśnie jagodziankami zaczynamy tegoroczne upalne wakacje J
Z życzeniami udanego weekendu
Asia
Składniki:
½ kg mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suszonych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 jajka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciepłą wodę mieszamy z łyżką cukru, suszonymi drożdżami,
łyżką mąki i odstawiamy na parę minut.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdżowy rozczyn,
rozpuszczone masło i jajka. Dosypujemy szczyptę soli oraz cukier i zagniatamy
ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce
na około 5 godzin.
Po upływie tego czasu, kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je
krótko, a następnie podziel na 8 części.
Z każdego kawałka uformuj kulę, rozgnieć ją, a na środku
ułóż dużą łyżkę jagód.
Zlep brzegi i nadaj jagodziance podłużny kształt.
Kładź gotowe jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, zlepieniem do dołu.
Pozostaw jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny, a
następnie piecz w temperaturze 180’C przez około 20 minut.
Posyp cukrem pudrem i zabierz ze sobą na wakacyjną wycieczkę
za miasto.
PS. Przepis na ciasto do jagodzianek wykorzystuję też do
pieczenia drożdżowych rogalików z marmoladą. Na zdjęciu pysznią się rogaliki z
marmoladą z pigwy. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz