Ciacho na pożegnanie sezonu truskawkowego, chociaż truskawki
z powodzeniem można zastąpić malinami, porzeczkami lub jeżynami.
Przepis pochodzi z ksiązki „Ciasta, ciastka i takie tam”
Agaty Królak, którą również Wam polecam za oryginalny, nieco infantylny, ale
przypadający do gustu design.
Na widok ciasta z truskawkami cieszę się jak dziecko, więc
na dokładkę zamieszczam pocieszne zdjęcie z pocztówki kupionej w Pradze z
maluchem i zamiast zdjęcia ciasta - moje bazgroły zachowane w klimacie tych
książkowych ( nie jestem pewna czy udane, ale przymknijmy na to oko ;).
Udanej niedzieli i dobrego tygodnia!
Ciasto ucierane z truskawkami
i kokosową kruszonką
Składniki:
20 dag masła o temperaturze pokojowej
16 dag cukru
4 jajka
4 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat waniliowy
0,5 kg truskawek
odszypułkowanych i umytych
Kruszonka
10 dag mąki
5 dag wiórek kokosowych
10 dag masła
5 dag cukru
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
Wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając.
Dodać aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do
pieczenia.
Ciasto wyłożyć do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem i
wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masie ułożyć pokrojone na połówki truskawki.
Zagnieść szybko kruszonkę i posypać niż truskawki.
Ciasto truskawkowe pieczemy 45 minut w 180’C.
haha :) super rysuneczek :D
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana u mnie na bogu: http://smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuń