Dzisiaj w Toruniu festiwal kawy, na który Was zapraszam, a
widomo – jak jest kawa to musi być i ciastko.
Przepis na ciasteczka migdałowe pochodzi z książki ‘Mamma
Mia, prawdziwa kuchnia włoska” Cristiny Bottari.
Ciasteczka są twarde, jak większość włoskich ciasteczek,
więc najlepiej przed ugryzieniem włozyć je na chwilę do kawy/herbaty/wina.
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 żółtka
1 białko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Masło mieszamy z cukrem, przyprawami, posiekanymi migdałami,
skórka otartą z cytryny oraz żółtkami.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, po czym szybko
zagniatamy ciasto.
Zawijamy je w folię i wkładamy na około pół godziny do
lodówki.
Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko
spłaszczamy, a w środek wpychamy cały migdał.
Smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy około 20 minut w
180’C.
Można przechowywać w blaszanym pudełku do 2 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz