Lekarstwo na andaluzyjskie upały, chłodnik dodający wigoru,
wyrafinowany i jednocześnie niezwykle prosty.
Jego powstanie przypisuje się Maurom panującym przez długi
czas w Granadzie.
Ajo blanco, jak również bywa nazywane, podaje się w niewielkich
szklankach, bardzo schłodzone, a często nawet z kostkami lodu, w towarzystwie
białych, słodkich winogron.
białe gazpacho
Składniki dla 2 osób:
2 kromki czerstwego białego chleba (bez skórki)
2 ząbki czosnku, obrane
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
500 ml wody
białe winogrona do podania
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie
miksujemy. Wkładamy do lodówki na parę godzin, żeby dobrze się schłodziło. Przed
podaniem mieszamy i serwujemy z białymi winogronami.
Zapowiada się bardzo interesująco! :)
OdpowiedzUsuńmigdałowe gazpacho?
OdpowiedzUsuńhm, intrygujące.