Panowie i Panie,
Przedstawiam Wam idealny letni deser – smakowite owoce
zapiekane pod kruszonką.
Proste, lekkie i soczyście owocowe.
Wersji tego deseru można wymyślać bez liku, zmieniając
dowolnie kombinacje owocowe (spróbujcie banana z jagodą i jabłkiem, gruszkę z
jabłkiem, śliwki, czy morele) zabawcie się też składnikami kruszonki (płatki
owsiane możecie zmienić na wiórki kokosowe, mielone migdały czy orzechy).
Brzoskwinie i wiśnie pod kruszonką
Składniki na 6 kokilek:
6 brzoskwiń pokrojonych w kostkę
do podania
1 opakowanie jogurtu greckiego zmrożonego (lub lodów)
Wykonanie:
1. Wiśnie i brzoskwinie umieszczamy w misce razem z 2 łyżkami
cukru i mieszamy.
Rozkładamy owoce w kokilkach.
2. Z mąki, masła, cukru i płatków owsianych zagniatamy szybko
kruszonkę i posypujemy nią owoce.
3. Wstawiamy kokilki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C na około 25 minut.
4. Owoce pod kruszonką podajemy ciepłe (ale nie gorące) ze zmrożonym jogurtem
greckim albo lodami.
w Angli podają taki deser też z custardem (coś pomiędzy creme brule a budyniem, tylko bardziej płynne) :)
OdpowiedzUsuńpyszności, pyszności!!
OdpowiedzUsuń