Pollo chilindron
Ten aromatyczny kurczak jest specjalnością Aragonii (danie
to podobno powstało w Saragossie).
Niepowtarzalny smak zawdzięcza orientalnym przyprawom,
przywiezionym do Hiszpanii przez Maurów: goździkom i cynamonowi.
Składniki dla 4 bardzo głodnych osób:
1 kurczak podzielony na kawałki
8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki hiszpańskiej szynki serrano pokrojonej w kostkę (lub
innej szynki dojrzewającej)
1 duża cebula pokrojona w piórka
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
3 czerwone papryki pokrojone w paski
2 puszki pomidorów
2 listki laurowe
4 goździki
1 laska cynamonu
2 ostre papryczki chilii posiekane (jeśli wolicie danie
mniej ostre nie dodawajcie pestek)
sól do smaku
Wykonanie pollo chilindron:
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy
kawałki kurczaka na złoty kolor (około 5 minut).
Wykładamy mięso na talerz, a na patelnie wrzucamy szynkę,
cebulę, czosnek i paprykę.
Smażymy na wolnym ogniu.
Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory, listki
laurowe, paprykę chilii, cynamon i goździki.
Kiedy całość zacznie się gotować, wrzucamy wcześniej
podsmażone mięso kurczaka.
Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię i dusimy pół
godziny, następnie zdejmujemy przykrywkę i dalej dusimy przez 20 minut ( w tym
czasie sos odparuje i stanie się gęsty).
Pollo chilindron podajemy z kawałkami chleba, który moczymy
w sosie.
Chociaż jestem po kolacji to kawałek z chęcią bym zjadła, robiłam podobny z przepisu Pascala, pyszności.
OdpowiedzUsuń