niedziela, 5 sierpnia 2012

Muffinki czekoladowe z wiśnią




Czas ruszyć na piknik, a na nim nie może zabraknąć muffinków.
Ich smak i wyjątkowość możecie jeszcze podkreślić, dodając do masy pół łyżeczki ostrej papryczki chilii.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałeczki)
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu (lub świeżych)

opcjonalnie : pół ł łyżeczki ostrej papryczki chilii

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy za pomocą wyżki.
Przekładamy do formy na muffiny i pieczemy 20 minut w 200’C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz