Placuszki z hiszpańskiego sera manchego na
zaostrzenie apetytu.
Przepis z książki Elizabeth Luard „Kuchnia hiszpańska i
portugalska”
Składniki dla 2 osób jako tapa:
2 jajka
2 łyżki mleka
2 duże łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki startego na drobnych oczkach sera owczego –
manchego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki ostrego pimentonu
szczypta soli
olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Mieszamy łyżką wszystkie składniki ciasta.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej (sporą ilość,
na grubość około 2 cm).
Na gorącą oliwę kładziemy placki wielkości dużej łyżki i
smażymy na złoty kolor.
Odsączamy nadmiar oliwy na papierze.
Podajemy gorące.
takiego placuszka to ja nie odmówię!
OdpowiedzUsuńZostał mi jeszcze kawałek sera po tygodniu hiszpańskim w lidlu, na placuszki w sam raz:)
OdpowiedzUsuńooo... to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń