piątek, 4 listopada 2011

Azja na talerzu

Zapragnęłam znaleźć się w Malezji. Mięso przygotowane w ten sposób jest przepyszne! Polecam gorąco.

Składniki (dla 4 średnio głodnych osób, lub 2 bardzo głodnych ;)
700g łopatki wieprzowej pokrojonej w paseczki
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
żółta i czerwona papryka
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
skórka otarta z połowy pomarańczy
200 ml mleka kokosowego
2 cm imbiru
pęczek cebulki dymki
sok z limonki
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
1. Z cukru i 1 łyżki wody podgrzewać, aż się rozpuści i zrumieni, czyli zrobi się karmel. Dolać 1/2 szklanki wody i podgrzewać jeszcze chwilkę, aż karmel rozpuści się w wodzie.
2. Na oleju podsmażyć mięso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili (jeśli wolicie dania mniej ostre, usuńcie z papryczki pestki, bo to one są najostrzejsze). Dodajcie jeszcze skórkę z pomarańczy, sos karmelowy i mleko kokosowe i duście 20 min pod przykryciem.
3. Do mięsa dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz pokrojoną na kawałki paprykę i cebulkę dymkę. Dusimy całość 25 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Podajemy z ulubionym rodzajem ryżu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz