W ostatnim wydaniu magazynu "Kuchnia" (nr 11-2011) pojawiły się świetne przepisy Tomka Woźniaka (znajdziecie go też na http://www.tomekwozniak.pl/). Przepis zaadoptowałam, przerabiając go pod gust swojego podniebienia i powstało kapitalne danie, idealne dla zapracowanych i początkujących kucharzy. Jest super szybkie i proste w przygotowaniu. Od momentu wejścia do kuchni do monentu zasiąścia przy stole minie, gwarantuję Wam, nie więcej niż pół godziny. Zapraszam do gotowania, będzie niezła zadyma! :)
Składniki:
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula posiekana w pórka
3 łyżki oleju
1/2 kg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w paski
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 żółta papryka pokrojona w paski
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki o długości 1 cm
garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
W woku lub na patelni podsmażamy na oleju cebulę i czosnek. Dodajemy polędwiczki i podsmażamy 10 minut. Dorzucamy na patelnię papryki żółtą i czerwoną oraz seler naciowy. Dolewamy sos sojowy i smażymy 4 minuty. Na koniec dosypujemy orzeszki ziemne. Gotowe! Danie podajemy z ryżem, polecam ryż Basmati :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz