niedziela, 6 listopada 2011

zupa w kolorze słońca


Sezon na dynie w pełni, trzeba więc korzystać z jej dobrodziejstw. Inspirację na tą przepyszną zupę znalazłam w książcę, którą uwielbiam czytać do poduszki i ciągle do niej wracać, ze względu na piękne zdjęcia potraw, na których widok ślinka kapie i przestać nie może. Mowa o książce Roberta Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego", którą dostałam od Niego we własnej osobie wraz z dedykacją :)
Zachęcam do jej zrobienia, ma optymistyczny słoneczny kolor, i rewelacyjny orientalny smak, dzięki dodatkowi mleka kokosowego i przyprawie curry. Poniższy przepis różni się nieco od orginału. Robiłam też wersję bez mleka kokosowego i wina, jest odrobinę mniej aromatyczna, ale też wspaniała!
Do dzieła!

Dla 4 osób potrzebujemy:
1 kg miąszu dyni, pokrojonego w kostkę (używam odmiany Hokkaido)
2 obrane i pokrojone w plastry marchewki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy
400 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 papryczka chili drobno posiekana
curry, sól i pieprz do smaku
pestki dyni uprażone na suchej patelni
odrobina śmietanki 18%

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy dynię, marchew i ziemniaki. Zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miekkie.
Dodajemy czosnek, curry, sól i pieprz i miksujemy na gładki krem.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni, kleksem śmietanki, można też dodać posiekaną kolendrę i grzanki czosnkowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz