wtorek, 8 listopada 2011

Tarta z prażonymi na maśle jabłkami, z nutą cynamonu

 

Lubicie szarlotki? To wersja na szybko, ale bardzo efektowna i smaczna, polecam gorąco!

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
1 kg jabłek (użyłam szarej renety)
3 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jedno jabłko obieramy i kroimy w piórka (potem użyjemy je do ozdoby).
  2.  Jabłka pokrojone w kostkę podsmażamy na 2 łyżkach masła z cynamonem przez około 7 minut.
  3. Z cista francuskiego wykrajamy okrąg, zawijamy rant do góry na wysokość około 1cm. Na ciasto wykładamy podprażone jabłka, a na nich układamy w kształcie okręgu surowe jabłka pokrojone w piórka. Małe kawałki masła rozkładamy w paru miejscach na wierzchu i tarte wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C. Możemy podać z lodami i bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz