środa, 16 listopada 2011

Enchilady zapiekane z brokułami i serem

Łagodna wersja, pachnąca i pyszna. Tortille pszenne możecie zastąpić naleśnikami, a ricotte twarogiem, i też będzie smacznie.



Składniki:
1 mały brokuł ugotowany
200 g sera ricotta
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
200 g sera cheddar startego
1 jajko
6 pszennych tortilli
sól pieprz i kminek mielony do smaku

Na sos:
1 łyżeczka oleju
1 cebula drobno posiekana
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
½ szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz

Przygotowanie:
Robimy sos, podsmażając na oleju cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pomidory, wlewamy bulion, przyprawiamy i gotujemy około 15 minut.
W misce rozgniatamy widelcem brokuł, dodajemy jajko, ser ricotta, połowę startego sera cheddar, przyprawiamy i mieszamy. Nadziewamy farszem tortille. Zwinięte placki układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem, posypujemy pozostałym startym serem i wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190’C.
Proste prawda? J
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis:) koniecznie muszę go wypróbować

    OdpowiedzUsuń