poniedziałek, 14 listopada 2011

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną oraz ziarnami słonecznika i dyni


Jeśli lubicie placki ziemniaczane (a ja lubię je ogromnie), ale przejadła Wam się klasyczna wersja z cebulką i boczkiem, to jest świetna alternatywa! Pomysł na placki ziemniaczane inaczej - z kapustą kiszoną, ziarnami słonecznika, pestkami dyni i płatkami owsianymi – chrupiące i pyszne. Podobny pomysł na placki znajdziecie w książce Roberta Sowy ‘W poszukiwaniu smaku doskonałego’.

Składniki:
600 g obranych ziemniaków, startych na grubej tarce
200 g kapusty kiszonej, gotowanej przez 3 min i dobrze odciśniętej
1 cebula pokrojona w kostkę
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz, majeranek
olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta.
2. Smażymy placki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złoty kolor.
3. Podajemy z ulubioną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz