Tarty, od wytrawnych po słodkie, królują na stołach francuzów, bo właśnie nim zawdzięczają swoje istnienie. Najsłynniejsza wśród nich – Tarta Tatin powstała, jak wiele wybitnych wynalazków, przypadkiem. Pewnego razu właścicielka hotelu i restauracji w Lamotte-Beuvron – Stephanie chciała dla swoich gości przygotować tarte z jabłkami. Pomyliła jej się jednak kolejność układania warstw: jabłka wylądowały na dnie formy i zostały przykryte ciastem ;)
Ale nie o Tarta Tatin miała być mowa… Propozycja na dzisiejszą tarte to pyszne razowe, kruche ciasto, przykryte kremowym serkiem i duża ilością owoców. Użyłam kiwi, ale w sezonie letnim najlepiej wkomponują się truskawki, maliny i jagody. Tarta najsmaczniejsza jest drugiego dnia, jak już wszystkie smaki się przegryzą, ale do tego czasu, po tarcie zazwyczaj zostają jedynie okruszki i wspomnienie ;)
Składniki:
Na ciasto:
150g mąki razowej orkiszowej
100g mąki pszennej
150g zimnego masła
szczypta soli
5 łyżek brązowego cukru
2 jaja
Na krem:
400 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
1 małe opakowanie kremowego serka Philadelphia (125g)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 kiwi pokrojone na plasterki
żelki gocce lub wiórki gorzkiej czekolady do ozdoby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta szybko rozcieramy między palcami, formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wylepiamy ciastem natłuszczona dużą formę do tarty, dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch obciążenie (np. suchą fasolę, groch). Pieczemy 20 minut w 180’C i kolejne 10 minut bez obciążenia.
Ubijamy na sztywną pianę śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. W drugiej misce łączymy serek Philadelphia z 1/3 ubitej śmietanki i dopiero dodajemy resztę, żeby nie powstały grudki.
Wykładamy masę na ostudzony spód, układamy na niej kiwi i ozdabiamy J
Bon Appetit!
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń