Przepis zawdzięczam rewelacyjnie gotującej koleżance Pulinie. Ciasteczka są obłędne! A do tego zdrowe, dzięki zawartości płatków owsianych i mące orkiszowej. Pierwsza porcja, którą upiekłam od razu, jeszcze ciepła, została pochłonięta. Uważajcie na te ciasteczka, bo chociaż wyglądają niepozornie, to nie można im się oprzeć! Polecam! :)
Składniki:
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru Demerara
2 duże jaja
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków owsianych zwykłych
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
pół tabliczki gorzkiej czekolady, pociętej na małe kawałeczki (możecie dodać dowolną czekoladę)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
To do dzieła!
1. Na suchej, rozgrzanej patelni podprażamy płatki owsiane na złoty kolor.
2. Masło ucieramy z brązowym cukrem na puch (ok. 5 minut).
3. Do masy dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Dodajemy mąki wymieszane z sodą i cynamonem, mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i znów mieszamy wszystko (wydaje się, że mokrych składników jest za mało, w porównaniu z suchymi, ale tak ta masa właśnie ma wyglądać).
4. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 8 cm od siebie, i lekko spłaszczamy dłonią. Ciasteczka pod wływem temperatury, trochę zwiększą swoją powierzchnię.
5 Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz