piątek, 11 listopada 2011

Burek


Burek
Ciasto szare, bure, ale kochani nie ponure! Jedno z moich ulubionych, bo : po pierwsze nawet przedszkolak z małą pomocą rodzica mógłby je zrobić, po drugie wilgotne w środku, po trzecie błąka się po cieście sporo orzechów i nutka cynamonu, czyli ciasto idealnie komponuje się z jesiennym klimatem. To ciasto było ulubionym deserem gości kawiarni ‘Czekoladowa Cafe’ w Toruniu. Polecam.

Składniki:
4 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2/3 oliwy
1 szklanka orzechów włoskich
1 Tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
2 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę, oliwę, sodę, cynamon, proszek do pieczenia i kakao i ponownie krótko miksować, do momentu połączenia się składników.
Dodać jabłka, orzechy i czekoladę i wymieszać łyżką.
Przełożyć masę do natłuszczonej formy o średnicy 30 cm.
Piec 1 godzinę w 175’C.
Ostudzone posypać cukrem pudrem lub polać roztopiona czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz