wtorek, 15 listopada 2011

fantazyjnie popękane ciasteczka czekoladowe

Niebanalnie wyglądające, intensywnie czekoladowe i pyszne.


Składniki:
225 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałeczki
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3 jaja
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 2/3 szklanki mąki
cukier puder – około ½ szklanki do obtoczenia

Wykonie:
1. Rozpuszczamy masło z czekoladą.
2. Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż się rozpuści.
3. Do białek dodajemy żółtka i ostudzoną masę czekoladową, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i krótko miksujemy.
4. Ciasto wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Nabieramy ciasto małą łyżeczką i formujemy kulkę, lekko ją spłaszczając. Obtaczamy kulki w cukrze pudrze i pieczemy 12 minut w 165’C.
Bon apettit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz