czwartek, 3 listopada 2011

Dla spragnionych ekstremalnej słodyczy

Super słodka Beza z dulce de la leche

Zadowolą się nią wszyscy spragnieni słodyczy ekstremalnej. Przepis pochodzi z innego bloga -http://mojewypieki.blox.pl/strony/bezyciastabezowe.html . Do masy dodałam połowę mniej dulce de la leche niż w orginale, a i tak była za słodka. Nam smakowała, ale na słodkie nie spojrzymy przez najbliższych pare dni ;)


Składniki
Na bezę:
3 białka
szczypta soli
140 g drobnego cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g orzechów włoskich podprażonych na suchej, gorącej patelni i posiekanych

Na krem:
200 ml śmietanki kremówki 30% schłodzonej
100 g dulce de la leche (powstało przez gotowanie puszki słodzonego mleka skondensowanego przez 2 godziny)
cukierki krówki pokrojone na kawałeczki do ozdoby

Wykonanie
Beza:
1. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż się rozpuści.
2. Dodajemy do masy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy. Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Masę wykładamy na papier do pieczenia (na kształt koła o średnicy ok.20 cm).
4. Bezę pieczemy w temperaturze 180'C - 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Bezy nie wyciągamy z piekarnika, niech się studzi w stygnącym piekarniku.

Masa:
1. Ubijamy śmietankę kremówkę i partiami wmiksowujemy dulce de la leche.
2. Masę wykładamy na bezie i posypujemy krówkami.

Można zabierać się do jedzenia :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz