piątek, 11 listopada 2011

Karmelizowane gęsie udka


„Gąski, gąski do domu!”
 Zapraszam do mojego domu i prosto na stół! Zwłaszcza dzisiaj. Amerykanie mają w Dniu Niepodległości pieczonego indyka, a my Polacy – gęsinę. Nasze gęsi doceniane są za granicą, w Niemczech czy Francji, niestety nie w Polsce. Slow Food ruszył więc z akcją promującą to przepyszne mięso na polskich stołach hasłem ‘Gęsina na Św. Marcina’. Jedzmy więc więcej gęsiny, ze względu na jej zdrowe, pyszne i szlachetne mięso.

Składniki dla 2 osób:
2 gęsie udka
2 cebule posiekane
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka majeranku
60 ml białego octu winnego
30 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Do garnka wkładamy gęsie udka, cebulę, 2 łyżki cukru, cynamon, sól i musztardę. Zalewamy octem i dolewamy tyle wody, żeby udka były przykryte.
2. Gotujemy pod przykryciem 2 godziny.
3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy udka. Wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy. Doprawiamy majerankiem, solą i czarnym pieprzem.
4. Udka przekładamy na talerz.
5. Na patelnię, na której karmelizowaliśmy gęś wlewamy 1 szklankę wywaru, w którym się gotowała i robimy sos, zagęszczając go łyżką mąki ziemniaczanej.
6. Gęsie udka podajemy z ziemniakami gotowanymi lub knedlami i czerwoną kapustą bądź buraczkami. Co kto lubi. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz